Blitzurile Photoflex in fotografia de portret

Realizarea unui portret ne duce cu mintea la un studio mare, complicat si cu multe lumini. Totusi, acest tip de fotografie se poate realiza intr-o maniera foarte simpla, folosind doar un blitz, o umbrela si o blenda.

In situatia exemplificata in continuare vor fi folosite un blitz de studio Photoflex StarFlash 650Ws, umbrela Photoflex Umbrella 45 ADH, Silver Lined si o blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch.


Modelul de blitz folosit in acest caz este Photoflex Blitz StarFlash 650Ws SB-SFE650W, care are carcasa din aluminiu extrudat finisata cu vopsea cauciucata. Puterea este ajustabila, de la capacitatea maxima la 1/8, in 5 trepte. Este un blitz care se incarca foarte repede, momentul incarcarii complete fiind marcat printr-un semnal sonor, putand fi urmarit si pe un indicator vizual.

Flash tube-ul de 650Ws de calitate superioara germana garanteaza o durata indelungata de utilizare.

Lampa de modelare poate fi setata la putere maxima sau proportional cu lumina blitzului. De asemenea blitzul poate fi sincronizat direct, prin cablu sincron inclus sau prin functia slave. Sistemul de prindere pe stativ, care il include si pe cel montare a umbrelei, este sigur si usor de reglat pentru a compensa greutatea soft box-ului. El are un grad mare de inclinare de 170°.

A doua componenta este Photoflex Umbrella 45 ADH, un kit format din stativ LS-B2214, articulatie AC-ALSWMTB, adaptor dublu AC-DUALSMKT si umbrela UM-ADH45, fiind recomandat pentru blitzurile externe ale aparatului foto. Pe patina adaptorului se pot monta doua blitzuri si doua unitati de transmitere radio.

A treia compenenta este blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch, kit format din stativ LS-B2214, brat adjustabil DL-BHOLDER si panou reflectorizant 5in1. Stativul se poate intinde pana la o inaltime maxima de 240 cm, iar bratul este ajustabil astfel incat sa poata fi folosit cu orice blenda. Panoul reflectorizant are 5 fete: difuzie, alb, silver, gold si softgold si are o dimensiune de 107 cm.

Pentru a vedea cum se poate realiza iluminarea pentru un portret, vom urmari cateva etape din lectia foto de utilizare a acestui sistem de la Photoflex Lighting School, in care sunt abordate modalitatile de folosire corecta a umbrelei cu un blitz, utilizarea umbrelei ca lumina principala si folosirea umbrelei si a unei blende pentru umplere.
In prima faza a fost asezat blitzul pe suport si am aliniat partea superioara a umbrelei cu capul subiectului, iar stativul umbrelei directionat catre sectiunea de mijloc a subiectului. Desi aceasta modalitate de pozitionare a luminii pare cea mai indicata pentru a acoperi intreg subiectul, fotografia nu va transpune aceasta idee din cauza fizicii luminii. Deoarece blitzul este in centrul umbrelei, cea mai multa lumina va fi reflectata din aceasta parte, exteriorul ramanand slab iluminat.
In prima imagine de mai jos este exemplificata aceasta situatie prin pozitionarea sursei de lumina si a umbrelei cum a fost explicat mai sus, iar in a doua este aratata fotografia care a fost realizata cu aceasta amplasare a ansamblului.

Pentru a se obtine cea mai buna difuzie a luminii, blitzul ar trebui indreptat catre zona pe care o doriti luminata, folosind stativul pentru ghidare. Astfel subiectul se afla in centru, fiind iluminat complet. In plus, calitatea luminii este mult mai buna, datorita efectului de invaluire. Cu alte cuvinte, datorita faptului ca lumina trece peste si pe langa subiect, apare ca fiind naturala si nu atat de dura ca si cum s-ar folosi blitzul direct.

In imaginea de mai jos se vad rezultatele acestei pozitionari care ilumineaza fata subiectului, atragand astfel atentia asupra acesteia.

Prin modificarea distantei si pozitiei dintre subiect si sursa de lumina (blitz – umbrela) se pot obtine diferite efecte de iluminare. Departand sursa de lumina de subiect se obtine o lumina mai larga si mai uniforma. Astfel lumina este uniforma pe intreg subiectul, are o calitate mai buna, un contrast mai slab si se aseamana mai mult cu cea provenita printr-o fereastra larga si nu cu cea directa de la soare.

Adugand o blenda in partea mai intunecata a modelului putem reflecta lumina spre zonele umbrite pentru a reduce din duritatea acestora, obtinandu-se astfel o lumina mai naturala. Astfel blitzul este pozitionat la un unghi de 45°, iar blenda Photoflex MultiDisc de 42 inch este plasata, cu suprafata alba, in partea dreapta.

In aceasta situatie solutia cea mai buna a fost oferita de acest kit prin posibiliatea de alegere a unghiului cel mai bun de reflectie a luminii pentru a realiza fotografia.

Rezultatul, care poate fi observat in imaginea de mai jos, este o reducere a raportului dintre umbre si lumini, ceea ce ofera un efect de lumina naturala.

In speranta ca aceste informatii sunt de ajutor celor care doresc sa experimenteze cu fotografia de portret, va invitam sa obtineti mai multe informatii despre produsele Photoflex sau despre ultilizarea luminilor de studio din lectiile de fotografie Photoflex.

Articolul a fost realizat cu sprijinul Photosetup, reprezentant Photoflex in Romania.

Articolul a fost publicat in Foto-Magazin.ro

Advertisements

About Marcella

ziarist, fotograf, calator

Posted on 20 July 2010, in Blitz-uri and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: