De ce am alege filtrele B+W?

In primul rand pentru ca filtrele Bierman + Webber  sunt fabricate in Germania de Schneider Optics. Producatorii acestora si-au inceput activtatea in 1947 in Berlin, cand cei doi parteneri de afaceri, Bierman si Webber, au fondat compania care le-a purtat numele. In 1985 B+W se uneste cu Jos. Schneider Optical Works din Bad Kreuznach, largind gama de produse. In acelasi timp, aceasta uniune a generat progrese importante in sistemele de tratare multistrat a filtrelor (MC – multi-layer coating). B+W a devenit astfel prima companie din lume care a oferit inovativul sistem de protectie (MRC – repelling multi-layer coating) prin acoperirea multipla cu straturi ce resping apa si praful, prevenind reflectia si fiind foarte rezistent la zgarieturi.

Raspunzand la intrebarea “De ce am allege filtrele B+W?”, iata trei motive.

Optica excelenta

Aceasta este obtinuta printr-un continuu proces de optimizare a controlului calitatii care incepe chiar cu materia prima: stilca. Pentru productia filtrelor de cea mai inalta precizie B+W se utilizeaza sticla Schott deoarece doar Schott reprezinta garantia unei sticle de calitate superioara.

Tratarea pe ambele fete a filtrelor

Desi la prima vedere, tratamentul aplicat filtrelor nu pare important, o aniliza detaliata arata ca acesta are un rol major in imbunatatirea fotografiilor, mai ales atunci cand in imagine apare o sursa de lumina. Un alt aspect influientat de filtre este transmisia luminii, pentru ca, plasat in fata obiectivului, filtru se trasforma intr-un strat in plus pe care lumina trebuie sa il strabata. In cazul B+W filtrele nu doar ca nu opresc lumina, ci o ajuta sa treaca prin sistemul de tratare MC. La fel este si situtia reflectiei luminii, care, datorita MC, este mult redusa, ambele situatii fiind evidentiate mai bine prin folosirea unui sistem de mai multe filtre.  Sistemul MRC are in plus avantajul ca este mai puternic decat sticla in sine, ceea ce ofera o protectie ridicata la apa si praf, facilitand intretinerea.

Montura filtrelor

Pe langa calitatea sticlei si a tratamentelor aplicate, un lucru care conteaza in performanta generala a filtrelor este montura acestora.  Ele ar trebui sa fie suficient de puternice pentru a proteja stica si pentru a o fixa fara tensiuni mecanice dar si fara joc. De asemenea ele ar trebui sa aiba o prindere buna, sa fie usor de infiletat si desfiletat, sa fie suficient de „scurte” pentru a nu cauza vignette-area si de asemenea partea de interior ar trebui sa fie vopsita intr-o culoare mata, preferabil negru, pentru a nu crea reflectii.

Filtrele B+W indeplinesc toate aceste conditii. In plus, ele sunt realizate dintr-un aliaj metalic dur cu echipamente atent contolate prin calculator. Sticla filtrului este fixata prin-un inel realizat intr-o maniera asemanatoare.

Filtrele cu montura F-Pro permit infiletarea si defiletarea acestora fara ca ele sa se intepeneasca, idiferent de conditiile meteo, care actioneaza prin temperatura asupra dimensiunii materialelor din care sunt realizate.

Prin urmare, trebuie acordata aceeasi atentie in alegerea filtrului ca si in alegerea obiectivului, deoarece pentru obtinerea unei imagini de calitate conteaza si ce este inaintea obiectivului.

Advertisements

About Marcella

ziarist, fotograf, calator

Posted on 27 July 2010, in Filtre foto and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: