Un portret ’dupa orele de scoala’

La inceput de an scolar, o data cu reintoarcerea copiilor la scoala, Photoflex va ofera cea mai simpla solutie pentru a obtine un portret de interior al copilului Dvs., proaspat elev, cu ajutorul kit-ului First Studio Portrait.

Cu ajutorul acestui kit foarte accesibil si usor de utilizat, impreuna cu foarte putine notiuni de fotografie, veti putea sa realizati imagini captivante ale copilului Dvs.

Aceste lectii, va vor arata cateva tehnici de baza pe care le puteti folosi cu succes in fotografierea persoanelor dragi, asa incat sa obtineti imagini de calitate ce vor danui pe vecie.

Subiecte acoperite:

  • Alegerea temei portretului
  • Pregatirea
  • Lumina principala
  • Lumina de umplere
  • Lumina de contur pe par/ fundal
  • Probele
  • Actiunea
  • Comparatii
 Echipamentul de iluminare:

Alegerea unei teme
Pentru aceasta lectie am decis sa cream un mic studio foto in casa pentru un portret ‘dupa orele de scoala’. Subiectul nostru este un baietel de 4 ani, Aidan, care are o mare pasiune pentru dinozauri.

De aceea, am decis sa cream cumva un portret al lui in stransa legatura cu pasiunea sa si am ales sa facem fotografia cu el stand pe un scaun si rasfoind una dintre cartile lui preferate cu dinozauri. Ca decor am ales sa avem biblioteca din living-room plina cu carti pentru a crea o atmosfera cat mai academica.

Pregatirea
Oricine a fotografiat un copil vreodata, stie ca de obicei este mai bine sa aranjezi totul inainte se sosirea copilului pentru a putea beneficia apoi de momentul acela in care copilul are rabdarea maxima. Exact asa am procedat si noi.

Lumina principala
Dupa pozitionareea scaunului in locul dorit, am asezat lumina principala formata din sursa de lumina din kit-ul First Studio, umbrela si stativul, le-am pozitionat in dreapta scaunului si am aprins sursa de iluminat.1&2).

Figure 1 Figure 2

Lumina de umplere
Apoi, am adaugat lumina de umplere in partea opusa a scaunului la aproximativ 180° fata de lumina principala. Stiam ca vom face cateva mici ajustari de-ndata ce Aidan va fi pozitionat pe scaun, dar pentru moment, acesta a fost aranjamentul general pe care l-am dorit pentru portret( fig. 3&4).

Figure 3 Figure 4
Figure 5 Lumina de contur pe par/ fundal
Ca un ultim aranjament, am decis sa mai folosim o sursa de lumina din kit-ul First Studio ca si lumina de contur pe par sau pe fundal. Raftul de carti al bibliotecii a folosit ca si suport de prindere pentru aceasta a treia lumina. Pentru a stabiliza aceasta fixtura, am folosit un stativ de fundal Photoflex codul LS-2200. Odata ce lumina a fost pozitionata in unghiul corect, am aprins-o(fig.5).

Cu toate luminile aprinse, aranjamentul nostru general era complet. Am avut lumina principala in dreapta scaunului, lumina de umplere in partea opusa fata de lumina principala si lumina de contur pe par sau fundal pozitionata pe raftul de carti al bibliotetcii.

Puteti observa in aranjamentul de mai jos, lumina puternica de pe scaun si podea datorata luminii de contur /fundal ? (fig 6&7)

Figure 6 Figure 7
Figure 8 Probele
De-ndata ce am avut aranjamentul luminilor gata, Gulliver, motanul lui Aidan a si venit din cealalta camera sa vada ce se intampla in living-room si a sarit direct pe scaunul preagtit pentru Aidan. Noi am vazut acest lucru ca pe o ocazie perfecta pentru a face cateva probe de lumina inainte de sosirea subiectului principal, Aidan (fig.8).

Am luat aparatul foto repede, cu zoom-ul pe pisica si am facut cateva poze cu Gulliver. Iata cateva dintre favoritele noastre (fig.9).

Figure 9

Actiunea
De-ndata ce Aidan a sosit de la scoala, a imbracat un tricou vesel si impreuna cu cartea lui cu dinozauri s-a asezat pe scaun, cartea pastrandu-l pentru ceva vreme destul de linistit si preocupat asa incat noi am putut sa prindem o serie intreaga de poze cu el.

Inainte de a folosi kit-ul First Studio, am decis sa luam cateva instantanee cu blitz-ul de pe aparat activat, pentru a putea face o comparatie la sfarsitul sedintei foto. Cu aparatul fixat pe Auto, am facut cateva poze (fig. 10 & 11).

Figure 10 Figure 11

Dupa cum vedeti, lumina a lasat mult de dorit. Este cel mai bun exemplu despre cum lumina inseamna totul in fotografie !

Apoi, am decis sa folosim un DSLR cu blitz-ul din dotare dezactivat, asa incat sa incercam sa obtinem un rezultat cat mai natural chiar de la lumina principala data de sursa de lumina First Studio. Cu functia ‘White Balace’ fixata pe Tungsten si cu diafragma si timpul de expunere fixate manual, am aprins lumina principala si am facut o poza (fig. 12 & 13).

NOTA: daca doriti sa aflati mai multe despre setarile interne ale aparatului foto, puteti sa vizitati lectiile de pe site-ul Web Photo School: EVOLT E-510 Basic Startup

Figure 12 Figure 13

Doar cu acesta lumina si deja se observa o imbunatatire a imaginii fata de cea anterioara. Lumina provenita prin umbrela a aruncat o lumina soft, difuza pe Aidan, dandu-i un aspect natural.

Partea stanga a lui Aidan si cartea sa, erau oricum destul de in umbra. Deci, pentru a ilumina si aceasta suprafata, am decis sa adaugam lumina de umplere pe care de-ndata ce am aprins-o, am decis sa o mutam putin mai departe pentru a elimina umbrele si a lumina o suprafata mai mare.

Ceea ce este foarte interesant la lumina continua este ca puteti vedea efectele luminii atunci cand le miscati in jurul subiectului, lucru care salveaza un timp considerabil in timpul sedintei foto. Odata ce am gasit locul potrivit pentru lumina, am mai facut o poza (fig. 14 & 15).

Figure 14 Figure 15

Acum lumina era mult mai uniforma si aceasta a doua lumina ne-a ajutat de asemenea sa iluminam si fundalul.

Figure 16 Ca un ultim pas in actiunea noastra, am aprins si lumina de contur si am pozitionat-o intr-un unghi asa incat sa ilumineze atat parul lui Aidan cat si o parte din podeaua din spatele lui (fig. 16).De-ndata ce totul a fost asezat, am facut o serie de poze incercand sa surprindem cele mai frumoase ipostaze cu Aidan (fig. 17 & 18).
Figure 17 Figure 18
Figure 19 Dupa cum vedeti din rezultatul final, pozele pastreaza un aspect natural, firesc. Lumina de contur pe par chiar ne-a ajutat sa-l separam pe Aidan de fundal si a adaugat un element de dinamica in aceasta scena.Aceasta imagine a fost in final favorita noastra din seria de poze unde Aidan chiar arata absorbit complet de cartea cu dinozauri (fig. 19).

Revizuind mai departe imaginile, am ajuns la concluzia ca totusi compozitia pozei nu era exact ceea ce ne-ar fi placut sa avem. Mai specific, la marginea de jos a imaginii, picioarele lui Aidan erau taiate, lucru care da o senzatie vizuala neplacuta .

In asemenea cazuri, un ‘crop’ pe imagine pentru a fi perfect patrata ar putea fi solutia perfecta si este exact ceea ce am facut si noi aici. Observati cum aceasta versiune taiata nu mai da aceeasi senzatie vizuala neplacuta (fig.20).

Figure 20

Comparatii
Pentru a va face o imagine despre cat de departe am ajuns cu iluminarea, comparati primele noastre poze facute cu blitz-ul din dotarea aparatului fata de pozele facute recent (fig. 21 & 22).

Acum, pe care dintre ele le-ati pune in rama ?

Figure 21 Figure 22
Figure 23 Dupa sedinta foto, ne-a luat doar cateva minute sa strangem toate sursele de lumina si accesoriile . Dupa cum vedeti, nu aveti nevoie de un arsenal prea mare de echipamente pentru a realiza portrete de interior de calitate ! (fig.23)

Retineti ca aceasta configuratie de lumini ilustrata in aceasta lectie este doar una din configuratiile pe care le puteti crea cu acest kit extrem de usor de folosit. Amintiti-va sa expeimentati continuu facand diverse configuratii de lumina si alegandu-va teme cat mai diversificate si mai presus de toate – va dorim multa distractie !

 O lectie de produsade Photoflex Lighting School, cu sprijinul Photosetup, reprezentant Photoflex in Romania.
Advertisements

Posted on 24 September 2010, in Accesorii pentru studiouri foto, Lectii de fotografie, Sfaturi utile, Testari echipamente foto, Workshop foto and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: