Un portret in aer liber, realizat cu ajutorul panourilor reflectorizante Photoflex

Fotografiatul in aer liber si realizarea unor portrete bune poate fi un job simplu daca aveti uneltele cu care puteti controla cat mai bine lumina soarelui, la indemana.
O  zi însorita  si  luminoasa poate oferi culori frumoase si vii  dar poate prezenta de asemenea, un grad ridicat de contrast: o preocupare primordiala atunci cand fotografiati portrete.
In cele ce urmeaza, va vom arata cum sa folositi cateva accesorii extrem daccesibile si usor de utilizat, pentru a controla lumina si a obtine rezultate excelente atunci cand fotografiati portrete in aer libe.
Un panou translucent  de la Photoflex a fost folosit pentru a atenua lumina directă a soarelui si un panou reflectorizant soft-gold/white   a fost folosit pentru a ilumina zonele umbrite.
Subiecte acoperite:
  • Utilizarea panoului LiteDiscs pentru a controla lumina directa provenita de la soare
  • Utilizarea panoului LietDiscs pentru a controla contrastul
Pentru a ilustra modul in care un simplu portret aer liber poate deveni problematic,  am creat un set-up tipic de portret in  curte, cu modleul nostru  (figura 1).
Imediat ce modelul a fost in fata camerei, au iesit grimase in loc de zambete din cauza soarelui puternic de amiaza care se reflecta pe fata ei. Am zoom-at si am facut cateva probe  (figura 2).
Iata contrastul de care povesteam mai sus. In afara de grimasa modelului, observati si lumina puternica de pe fruntea ei in comparatie cu umbra de sub nas si barbie.
Utilizarea LiteDisc-ului pentru controlul luminii
Pentru a reduce contrastul, asistentul nostru a desfasurat un panou reflectorizant  Photoflex LiteDisc translucent pentru a difuza lumina soarelui care cade pe capul si umerii modelului.
Acest lucru va elimina umbrele dure,  dar de asemenea va intuneca si imaginea cu o jumatate de diafragma deoarece lumina va trece prin materialul de difuzie a LiteDisc (figura 3)
Daca fotografiati in modul de fotografiere manuala, veti avea nevoie de o compensare de lumina pentru LiteDiscul translucent,  prin cresterea diafragmei cu jumatate de treapata sau cu cresterea timpului de expunere. Din moment ce am avut aparatul de fotografiat setat in modul Program-Auto, am lasat aparatul sa isi faca singur ajustarea necesara. Observati prin comparatie mai jos, cat de mult se vad ochii modelului acum si de asemenea, cum umbrele s-au diminuat considerabil  (figurile 4 şi 5).
Utilizarea panoului relfectorizant soft-gold/white LiteDiscs pentru a controla contrastul
Pentru o nota finala, am rugat modelul nostru sa tina un panou reflectorizant LiteDisc cu partea alba, indreptat catre fata ei, pentru a directiona lumina soarelui in zonele de umbra, de pe fata ei.
Acest lucru ne va ajuta sa controlam cantitatea de lumina de la partile cele mai iluminate catre cele mai intunecate de pe fata ei  (figura 6).

Am facut o alta fotografie si in cele din urma am reusit sa obtinem ceea ce doream. Umbrele de sub ochi si nas au fost eliminate, iar LiteDisc-ul cu partea alba   a  creat un efect  frumos  stralucitor in ochii modelului (figura 7).
Comparatia de mai jos arata progresul facut de la fotografia fara utilizarea unui LiteDisc, apoi pe rand, adaugarea unui LiteDisc Translucent si in final LiteDisc-ul soft-gold/white utilizat cu partea alba.
Pentru portrete intregi puteti aplica aceeasi tehnica si utiliza panourile mai mari ovale. Veti obtine de asemenea rezultate grozave.
Lectie de fotografie pusa la dispozitie de Photoflex Lighting School
Copyright © Photoflex, Inc. All Rights Reserved.
Advertisements

Posted on 5 February 2012, in Lectii de fotografie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: